هندبال ورزشی گروهی است که دو تیم شرکتکننده هر کدام دارای هفت بازیکن هستند، از این هفت بازیکن، یک نفر به عنوان دروازهبان جلوی دروازه میایستد در ورزش هندبال بازیکنان برای کسب امتیاز باید توپ را درون دروازهٔ حریف جای دهند. در این ورزش از دست برای پاس دادن و شوت کردن استفاده میشود. در هندبال تیمی برنده است که تعداد گل بیشتری بزند. این بازی در سال ۱۸۹۷ میلادی ابداع گردید. مدت استاندارد بازی هندبال دو نیمهٔ ۳۰ دقیقهای است.
هندبال داخل سالن، هندبال روی چمن، هندبال ساحلی (شنبال)، هندبال چکی، هندبال آمریکایی و هندبال گیلیک، انواع مختلف هندبال هستند. به هندبالی که به صورت امروزی و در داخل سالن انجام میشود، هندبال تیمی، هندبال المپیکی و هندبال اروپایی نیز میگویند. هندبال روی چمن و هندبال چکی از انواع خارج سالنی هستند که در گذشته بیشتر مرسوم بودهاند. نوع دیگر هندبال که در ساحلها برگزار میگردد، هندبال ساحلی یا شنبال (به انگلیسی: sandball) است. شکل و روش هندبال آمریکایی و هندبال گیلیک کاملاً با هندبال مرسوم و آنچه که در المپیک برگزار میگردد، متفاوت است. ورزش هندبال ورزشی سریع و دارای برخوردهای بدنی فراوان است.
قوانین هندبال :
یک بازی هندبال، بین دو تیم هفت نفره (شامل یک دروازهبان) برگزار میشود.
• بازیکنان (به جز دروازهبان) تنها میتوانند از دست خود برای لمس توپ استفاده کنند. دروازهبان تنها میتواند برای گرفتن شوت و جلوگیری از بازشدن دروازه، از هر عضو بدن خود استفاده کند.
• تنها دروازهبان میتواند در محوطه دروازه (در فاصله شش متری دروازه) حضور داشتهباشد. البته بازیکنان مهاجم میتوانند در ادامه ضربه یا پاس خود، وارد محوطه شوند؛ به شرطی که پیش از محوطه، پرش خود را آغاز کنند. (به عبارت دیگر، پیش از لمس محوطه باید توپ خود را رها کنند.
• بازیکنان میتوانند با توپ در زمین حرکت کنند؛ ولی باید مانند بسکتبال، دریبل کنند. همچنین میتوانند سه گام را بدون دریبل کردن در مدت حداکثر سه ثانیه بردارند.
مشخصات زمین بازی :
بازی هندبال در زمینی به ابعاد ۴۰×۲۰ متر انجام میشود که در مرکز دو انتها، یک دروازه قرار دارد. یک محدوده نیمدایره در اطراف دروازه به فاصله شش متر از آن وجود دارد که محوطه دروازه نامیده میشود. همچنین یک خطچین در فاصله نه متری دروازه کشیده میشود که محل پرتاب آزاد را مشخص میکند.
مشخصات دروازه :
ابعاد دروازه هندبال، ۳×۲ متر است و باید به صورت ایمنی به زمین یا دیوار پشت خود متصل شود. محیط تیرهای دروازه، ۷ متر است. دروازه باید دارای تور باشد و به گونهای ساخته شود که توپ پس از ورود به دروازه در حالت معمول، از دروازه خارج نشود.
مدت بازی :
ازی هندبال در دو زمان سی دقیقهای انجام میشود. زمان استراحت بین دو نیمه، ۱۰ تا ۱۵ دقیقه است. تیمها پس از پایان نیمه اول، زمین و نیمکت خود را عوض میکنند. در صورتی که بازی به تساوی برسد و نیاز باشد که یک تیم به عنوان برنده اعلام شود (مثلاً در مرحله حذفی)؛ بازی در حداکثر دو وقت اضافی که مدت هرکدام دو وقت ۵ دقیقهای است، دنبال میشود. اگر پس از وقتهای اضافی نیز برنده مشخص نشد، ضربات پنالتی (که مشابه با فوتبال است) مشخصکننده تیم برنده خواهد بود.
داور میتواند در شرایط مشخصی، زمان بازی را متوقف کند. این شرایط، شامل مصدومیت بازیکنان، جریمه شخصی و تمیز کردن زمین میباشد.
هر تیم میتواند در هر نیمه، یکوقت استراحت درخواست کند که مدت آن، یک دقیقه است. در زمان وقت استراحت نیز زمان بازی متوقف میشود.
جریمه :
در این بازی، کارت زرد وجود دارد که کارت زرد دوم به معنای اخراج موقت است. مدت اخراج موقت در هندبال ۲ دقیقه است و بعد از این مدت بازیکن دوباره به زمین بازمیگردد. هر ۳ اخراج ۲ دقیقه، اخراج کامل از بازی را به همراه دارد که داور آن را با کارت قرمز نشان میدهد. یک خطای مرسوم که اسم آن، خط میباشد و بازیکن حق ورود به محوطه شش متر دروازهبان را ندارد. در هندبال انواع خطاهای دیگری نیز وجود دارد برای مثال خطای Running(رانینگ) این خطا بدین گونه است که بازیکن صاحب توپ پس از طی سه گام خود بدون زمین زدن توپ که مجاز است گام دیگری بردارد در این هنگام داور خطای رانینگ او را گرفته و مالکیت توپ عوض میشود؛ و خطای دبل اینکه توپ را به زمین زده و بعد بگیریم و سپس دوباره این کار را تکرار کنیم داور خطا میگیرد و توپ را به تیم مقابل میدهد.